Ortodontie Copii

Diagnosticul si tratamentul ortodontic precoce poate ghida eruptia dintilor intr-o pozitie mai favorabila, poate pastra spatiul dintilor permanenti si reducerea probabilitatii fracturarii dintilor prea proeminenti.

Daca un aparat dentar este indicat atat de devreme, ortodontul poate ghida cresterea maxilarelor si a dintilor permanenti. Tratamentul ortodontic precoce poate de asemenea armoniza latimea arcadelor maxilare si mandibulara. Se obine astfel spatiu pentru dintii permanenti, se reduce nevoia de a face extractii in scop ortodontic, probacilitatea impactarii (ramanerea in os fara posibilitatea eruptiei) dintilor permanenti, combate sugerea degetului si deglutitia atipica.

Cu alte cuvinte, purtarea din timp a unui aparat dentar poate simplifica tratamentul facut la eruptia tuturor dintilor permanenti.

Tratamentul ortodontic precoce nu este benefic tuturor copiiilor. Anumite tipuri de probleme ortodontice pot fi corectate mai usor si eficient in adolescenta cand sunt prezenti toti dintii permanenti. Anumite probleme scheletale nu ar trebui abordate decat atunci cant cresterea este mai avansata sau s-a incheiat. Medicul ortodont realizeaza planul de tratament in functie de nevoile fiecarui copil in parte.

Daca ortodontul decide ca pacientul nu este gata de tratament, acesta va fi recemat pentru controale de specialitate la un inerval de 6-8 luni. In clinica moastra, aceste controale sunt gratuite si il ajuta pe ortodont sa stabileasca timpul optim de incepere a tratamentului.

Aparatele dentare imbunatatesc functionalitatea dintilor, a ocluziei (muscatura), permit curatarea corecta a dintilor deci reduc riscul aparitiei cariilor, previn tocirea lor.
Pe scurt dintii naturali sunt pastrati mai mult timp.

Tratamentul ortodontic la copii (7-9 ani) poate incepe corectarea problemelor grave, impiedica aparitia de noi probleme si simplifica tratamentul ulterior. Dar, deoarece nu sunt erupti toti dintii permanenti pozitiile lor nu au fost inca corectate.

In general un aparat dentar fix purtat pentru o scurta perioada de timp rezolva complet toate problemele ortodontice. Exista totusi anumite cazuri in care un aparat fix nu mai este indicat.