ALEGEREAunui aparat dentar

Alegerea unui aparat dentar poate fi un pic debusolanta, atunci cand te izbesti de un zid de acronime, jargon si termeni de specialitate care alcatuiesc lumea ortodontiei.

Credem ca este important sa nu mistificam aparatele dentare si sa vorbim clar.

Urmeaza cateva intrebari pe care ni le-au pus pacientii in trecut si cateva dintre aspectele la care trebuie sa fi atent atunci cand alegi un cabinet de ortodontie. Nu toate aparatele dentare sunt la fel si speram ca dupa ce vei citi urmatoarele, vei avea o idee mai buna despre ce cauti.

Desigur ortodontul tau trebuie sa iti explice care aparat dentar va functiona cel mai bine in cazul tau si de ce.

 • SUNTETI SPECIALIZATI IN TRATAMENTE ORTODONTICE?

  Fiti atenti la clinicile care nu sunt specializate pe o singura disciplina stomatologica.

  Credem ca o echipa de specialisti, care isi rafineaza zi de zi abilitatile, este in cea mai buna pozitie sa tina pasul cu schimbarile si progresele tehnologice care au loc in specialitatea noastra.

 • ATI MAI REZOLVAT CAZURI CA AL MEU?

  Fiecare tratament este diferit, pentru ca fiecare om este diferit. Totusi sunt aspecte generale care se repeta, deci iti putem spune cat au durat cazuri similare cu al tau.

  Insa la Nord Vista credem ca detaliile fac diferenta. Indreptarea dintilor schimba fizionomia. Vrem ca atunci cand dam jos aparatul:

   - profilul sa fie armonios cu unghiul dintre nas si buze echilibrat,
   - buzele sa fie pline, senzuale,
   - sa dispara o parte dintre ridurile din jurul gurii,
   - ...si evident sa ai zambetul pe sare ti-l doresti.

  Nu subestima valoarea gasirii unei clinici sau a unui specialist care sa se potriveasca personalitatii tale: tratamentul ortodontic este de lunga durata si va veti vedea destul de mult.

 • E POSIBIL SA FAC CARII SAU SA MI SE PATEZE DINTII DE LA APARATUL DENTAR?

  Colam (lipim) aparatele dentare folosind compoziţi care elibereaza flor, cum ar fi Gradia. Deci dacă urmaţi indicaţiile noastre referitoare la igiena dentară nu veti avea probleme cu cariile sau petele de pe smalt.

  Pentru a lipi aparatul, dintii trebuie tratati cu acid pentru cateva secunde, dar se remineralizeaza imediat dupa ce intra din nou in contact cu saliva. Insa daca beti des sucuri acidulate sau energizante atunci sunteti cu adevarat expus la demineralizari.

 • CAT COSTA APARATUL PE CARE IL VREAU?

  Orice specialist are obligatia sa-ti spuna cat costa intreg tratamentul inca de la inceput. Asta inseamna: pretul aparatului dentar la care se adauga consultatia, diagnosticul, planul de tratament, activarile (cat de dese vor fi si cat costa?), miniimplante, contententie, igienizari pe parcurs, stripping, etc.

  Lucram in ortodontie de ceva vreme, deci se intampla destul de rar sa apara costuri suplimentare pe care nu le-am anticipat.

  Ne place sa credem ca suntem destul de flexibili si acceptam deobicei plata in rate, cu un avans de 50%. Pentru a scade din costuri multi dintre pacientii nostrii aleg un aparat invizibil la dintii de sus si un aparat ceramic sau metalic la dintii de jos care sunt mai putin vizibili.

 • CU CE MATERIALE LUCRATI?

  Ne place sa folosim companii cum ar fi 3M, Ormco, GC, care desi nu sunt cele mai ieftine, sunt printre cele mai de incredere din industria stomatologica si ne ofera flexibilitatea si calitatea de care avem nevoie.

 • CE PREGATIRE ARE ORTODONTUL CARE MA VA TRATA?

  De majoritatea tratamentelor linguale se ocupa in general Dr. Burtea Dumitru Victor. El este doctor in medicina, asistent universitar (preda ortodontia studentilor de anul 5 si 6 la Facultatea De Medicina Dentara UTM Bucuresti) are un master in management medical si e dependent de congresele ortodontice. Anul acesta a participat printre altele la congrese de specialitate in Daegu, Corea de Sud si Londra.

 • CAT DUREAZA TRATAMENTUL?

  In primul rand durata tratamentului depinde de problema pe care o aveti. O simpla aliniere dureaza cateva luni iar un caz cu extractii foarte complicat poate dura chiar si 3 ani.

  Desi nu exista aparate dentare magice (ne rezervam dreptul sa nu credem orbeste ce ne supun diversii producatori - treaba lor este pana la urma sa vanda), unele aparate dentare sunt mai efiente ca altele.

  Cele mai eficiente sunt: aparatele fixe metalice clasice si cele liguale.

  Cele mai ineficiente: aparatele dentare ceramice si safir.

 • VA FI COMOD DE PURTAT?

  Este o intrebare buna in special pentru aparatele linguale.

  In primele zile ale ortodontiei linguale bracketii erau destul de mari si incomozi. Dar acele zile au trecut si acum lucram cu bracketi foarte discreti si comozi. In plus limba se adapteaza mai usor decat obrajii (aparatele vizibile, ceramice si safir vin in contact cu obrajii) si invata sa evite contactele iritante dupa cateva zile.

 • AM NEVOIE DE EXTRACTII?

  La Nord Vista nu ne place sa extragem dinti in scopuri ortodontice. Dar uneori e imposibil sa obtinem un rezultat cu adevarat bun si stabil fara extractii.

  Vei avea noul tau zambet pentru tot restul vietii. Deci nu trebuie sa-ti pierzi timpul si banii pe jumatati de masura.